De economie zit in de lift. Dit heeft ook invloed op de angst van werknemers om hun baan te verliezen. Het aantal werknemers dat bang is zijn baan te verliezen is de afgelopen jaren flink gedaald. Zo’n 24 procent van alle werknemers maakte zich in 2016 zorgen over zijn/haar baan. In 2013 (op het hoogtepunt van de crisis) lag dit percentage op 34 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO.

Baanzekerheid nog niet hersteld

Toch is 24 procent nog best een aardig hoog percentage. De schrik van de crisis zit er nog altijd goed in. In 2007 bijvoorbeeld maakte maar 16 procent zich zorgen. Jongeren maken zich minder zorgen dan ouderen. Waarschijnlijk omdat zij ook zien dat de arbeidsmarkt behoorlijk aantrekt en zij vrij snel weer een nieuwe baan kunnen vinden als zij worden ontslagen. Ook ouderen boven de 55 maken zich minder zorgen. De piekeraars zitten vooral in de groep hier tussen in.

Sectoren

De groei van de baanzekerheid is in alle sectoren verschillend. In alle sectoren voelt men zich zekerder van zijn baan dan in 2013, maar de cijfers zijn niet overal gelijk. Bankiers maken zich het meeste zorgen over hun baan. Een op de drie is bang ontslagen te worden. Bouwvakkers daarentegen voelen zich extreem zeker van hun baan. Ook Landbouwers, vissers, horeca-personeel en mensen in het onderwijs maken zich nauwelijks zorgen.