In veel sectoren is het voor werkgevers steeds lastiger om personeel te vinden. “Dit probleem wordt alleen maar groter als werkgevers niet bereid zijn om lonen te verhogen”, zo zegt demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
“De loonontwikkeling gaat langzaam, want het is niet verplicht. Maar werkgevers moeten zich wel gaan realiseren dat een loonsverhoging wel veel invloed kan hebben op het personeelstekort. Wat dat betreft moeten werkgevers beter hun best doen om nieuwe mensen te trekken en personeel aan zich te binden”, aldus Dijsselbloem.
Loonsverhoging blijft achter
Waar de economie blijft groeien, blijft de loonsverhoging achter. Dit blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei was in het tweede kwartaal 1,5 procent. Dit is uitzonderlijk hoog. De loonsverhoging komt neer op 1 tot 1,5 procent per jaar. Dit blijft hierin dus behoorlijk achter.
Nu nog geen krapte
Op dit moment is de nood bij werkgevers nog niet erg hoog. Er zijn nog genoeg mensen te vinden die thuiszitten en graag willen werken of meer willen gaan werken. Toch verandert dit snel. Zo stonden er op het dieptepunt van de crisis tegenover iedere vacature zeven werklozen. Nu staan er tegenover iedere beschikbare baan nog iets meer dan twee werklozen. De spoeling wordt dus steeds dunner.
Overheid
De politiek probeert bedrijven aan te sporen om actie te ondernemen m.b.t. de lonen. Dit ook op basis van een verklaring van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB). Zij berekenden dat bedrijven financiële ruimte onbenut laten voor hogere salarissen. Ook in de miljoenennota wordt ingegaan op de vraag waarom er nauwelijks loonsverhogingen plaatsvinden.