“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Er zijn al lange tijd veel personeelstekorten in de zorg. De overheid zet alle zeilen bij om deze tekorten op te lossen, maar al deze inspanningen hebben maar weinig effect. Een onafhankelijke commissie die het ministerie van Volksgezondheid adviseert trekt aan de bel. Het lijkt erop dat het de zorgsector niet lukt om het personeel vast te houden.

De zorg is een vergiet

De adviescommissie “Werken in de zorg” noemt de zorg een vergiet. Er gaan wel steeds meer mensen aan de slag in de zorg (maar liefst 152.000 mensen stroomden in), maar de mensen die instromen blijven niet. Gemotiveerd personeel besluit teleurgesteld te vertrekken. De helft van hen zelfs al binnen twee jaar. Dat zoveel mensen (en vooral ook jonge mensen) afhaken heft vooral te maken met de beperkte ontwikkelingsmogelijkheden die werknemers in de zorgsector hebben. De beloning en de werkdruk wegen minder zwaar dan dit gebrek aan doorstroommogelijkheden. In 2019 besloten 111.000 mensen de zorgsector te verlaten.

Personeel vasthouden

Het werven van personeel lijkt nu dus redelijk te lopen. Nu moet de focus worden gelegd op het vasthouden van het nieuwe personeel. Op dit vlak doen de zorgwerkgevers momenteel te weinig. De oplossing is dan ook in handen van de werkgevers. Zij zullen meer moeite moeten doen om personeel aan zich te binden door bijvoorbeeld het geven van vaste contracten, meer mogelijkheden tot zelfontplooiing en minder administratieve lasten.