“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De vraag naar zorg stijgt. Zowel op intensive care’s als in de wijkverpleging kampt men met met een tekort aan mensen. Hierdoor krijgen verpleegkundigen het ene na het andere mooie aanbod toegeworpen. Met name hoogopgeleide verpleegkundigen zijn schaars en kunnen op mooie aanbiedingen of bonussen rekenen.

Aanblijfbonus verpleegkundige

Bij het AMC in Amsterdam zijn de hoogopgeleide verpleegkundige ook erg gewild. Het AMC biedt hen aanblijfbonussen om bij het universitair medisch centrum te blijven werken. De aanblijfbonus aan het einde van het jaar is 1250 euro. “Zo lang er schaarste is en er te weinig instromen, geven we die eindejaarsvergoeding. Verpleegkundigen begrijpen dat de bonus daarna verdwijnt”, zo zegt een woordvoerder.

Groot probleem

Momenteel stromen er te veel mensen uit naar bijvoorbeeld de ambulancezorg. Daartegenover staat dat er te weinig mensen worden opgeleid. Dit zal uiteindelijk voor grote problemen gaan zorgen. Volgens Sonja Kersten van de beroepsvereniging loopt het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden de komende jaren op tot bijna 100.000 mensen. ” De overheid heeft onlangs besloten dat er in de ouderenzorg meer personeel nodig is om de kwaliteit te waarborgen. Hier moeten 70.000 mensen bij, maar die zijn er niet. Het aantal geregistreerde verpleegkundigen daalt flink van 180.000 naar 177.000.

Niet de zorg die nodig is

Het tekort aan verpleegkundigen voor de zorg bij mensen thuis zorgt ervoor dat mensen steeds vaker op de spoedeisende hulp belanden. Hier kampen zij echter ook met een personeelstekort. Ook zijn er ziekenhuizen die opnamestops hebben, omdat ze de extra zorgvraag niet aankunnen door gebrek aan personeel. Op deze manier krijgen mensen niet de zorg die nodig is.

Opleidingen

Het AMC probeert verpleegkundigen aan zich te binden door bonussen, maar ook door het aanbieden van extra opleidingen. Dit jaar bieden zij twintig verpleegkundigen een opleiding om zich te specialiseren. Samen met ziekenhuizen in Noord-Holland heeft het AMC afgesproken zich in te zetten voor extra opleidingen en voldoende stageplekken te bieden. De overheid doet hierbij financieel een duit in het zakje.