“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wederindiensttredingsvoorwaarde geldt niet bij ZZP-er

13 jan, 2014 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Een bedrijf mag een ZZP-er inhuren om het werk van een ontslagen werknemer over te nemen. De wederindiensttredingsvoorwaarde geldt niet wanneer een ZZP-er of stagiaire het oude werk van een werknemer oppakt. De wederindiensttredingsvoorwaarde gaat in wanneer een werknemer om bedrijfseconomische redenen is ontslagen.

Zodra het UWV de werkgever toestemming geeft een werknemer te ontslaan gaat de wederindiensttredingsvoorwaarde in. Dit betekent dat een werkgever de eerste 26 weken niet een ander mag aannemen voor dezelfde functie. De ontslagen werknemer moet dan eerst zelf de kans krijgen weer aan het werk te gaan in zijn oude functie. Onlangs heeft het gerechtshof een uitspraak gedaan dat dit niet geldt voor ZZP-ers of stagiaires.

ZZP-er en stagaire zijn geen werknemer

Zelfstandigen en stagiairs vallen niet onder het werknemersbegrip zoals gesteld in de wederindiensttredingsvoorwaarde. De wederindiensttredingsvoorwaarde geldt alleen als er een nieuwe arbeidsovereenkomst is. Een ingehuurde ZZP-er is iemand die voor eigen rekening werkt en die zelf bepaalt hoe, waar en wanneer dit werk wordt gedaan. Het bedrijf laat in dit geval geen andere werknemer het werk overnemen en dus is er geen sprake van schending van de wederindiensttredingsvoorwaarde.

Zit je in een soort gelijke situatie en heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers.