“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat maar liefst een derde van alle zzp-ers met een korte werkweek meer willen werken. Het CBS heeft hierbij gekeken naar zzp-ers die minder dan 12 uur werk hebben per week.

Groeiend aantal kleine zzp-ers

Het aantal zzp-ers is in de afgelopen jaren toegenomen. Het CBS vergeleek 2014 met 2015. Hier zag men een grote toename in het aantal zzp-ers met een korte werkweek. In 2014 hadden 76.000 zzp-ers zo’n korte werkweek, in 2015 was dit toegenomen naar 112.000. Ruim de helft van de “kleine zzp-ers” bleef in 2015 net zo weinig werken als in 2014. Een kwart van de kleine zzp-ers was gestopt en keerde niet meer terug op de arbeidsmarkt.

Zelfbeeld kleine zzp-ers

De kleine zzp-ers zien zichzelf voornamelijk als gepensioneerd (ruim een kwart) of huisvrouw of huisman (ruim 17%). Ruim een kwart noemt zichzelf werkend, maar 11 procent ziet zichzelf als werkloos. Over het algemeen zijn de kleine zzp-ers ouder de zzp-ers die wel een lange werkweek maken. Ook hebben ze over algemeen een hogere opleiding. Veertig procent van de kleine zzpers leeft dan ook grotendeels van hun pensioen. Ze doen daarnaast wat werk erbij. Toch wil ruim een derde van deze kleine zzp-ers meer werken.