“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Een op de vijf zzp’ers liep opdrachten mis door de verandering van de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Het gaat om circa 122.000 zelfstandigen die te maken kregen met de negatieve gevolgen van deze nieuwe wet, die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK).

Onzekerheid

De inkomstenderving komt met name door een grotere onzekerheid onder opdrachtgevers over het inhuren van zzp’ers. De drempel om een zzp’er in te schakelen is groter geworden, waardoor opdrachtgevers steeds vaker een beroep doen op een tussenpersoon zoals een bemiddelaar of een payrollbedrijf. Zo vermijden opdrachtgevers risico’s. Alleen raken zzp’ers ook hun zelfstandigheid en soms hun fiscale voordelen kwijt.

Wet DBA

De wet DBA moet zzp’ers en opdrachtgevers juist extra zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. In plaats hiervan is er juist meer onzekerheid ontstaan.

Uitgesteld

Na felle kritiek op de nieuwe wet was staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) genoodzaakt de handhaving hiervan op te schorten tot zeker 1 januari 2018. Eerst moeten de grijze gebieden worden weggenomen. Dit kan nog jaren duren. Op dit moment is er dus eigenlijk geen enkele reden om geen zzp’ers in dienst te nemen, want de Belastingdienst zal tot 2018 geen actie ondernemen. Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving. Fraude wordt overigens wel bestraft.