“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Angst voor meer ziekteverzuim oudere verpleegkundigen

06 mrt, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Onlangs werd bekend dat het draaien van nachtdiensten niet goed is voor je gezondheid. Toch wil werkgeversorganisatie NFU oudere werknemers meer nachtdiensten laten draaien. Door deze plannen vrezen oudere verpleegkundigen in academische ziekenhuizen voor nog meer ziekteverzuim.

Ziekteverzuim hoog

In de academische ziekenhuizen is het ziekteverzuim al erg hoog. Veel van deze klachten komen door nachtdiensten. Uit een enquête onder 1825 leden van de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland blijkt dat ruim twee derde van de werknemers lichamelijke klachten heeft door het werken van deze onregelmatige diensten. Het gaat dan voornamelijk om slaapproblemen en prikkelbaarheid.

Personeelstekort

De werkgeversorganisatie komt met nu het voorstel om oudere werknemers vaker nachtdiensten te laten draaien. Het gaat hierbij om het personeel van acht academische ziekenhuizen. Met deze maatregel hoopt de NFU het personeelstekort op te vangen.

Nachtdiensten

Of dit een goede oplossing is, is maar even de vraag. Juist oudere werknemers hebben vaak meer last van gezondheidsklachten als zij nachtdiensten moeten draaien. Als door deze maatregel veel oudere werknemers langdurig ziek thuis komen te zitten, wordt de werkdruk uiteindelijk alleen maar groter.