“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Om de werkloosheid in Amsterdam terug te dringen komt Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) met een uitgebreid banenplan. Om dit plan te bewerkstelligen komt veertien miljoen euro beschikbaar. Zeven miljoen komt van de overheid, de rest van werkgevers en vakbonden in de regio.

Scholing

Het belangrijkste punt in het banenplan is scholing. Mbo’ers, zzp’ers en ict’ers worden geschoold, zodat ze een grotere kans maken op werk in sectoren waar een personeelstekort is. Het gaat onder meer om korte stages voor duizend jongeren om werkervaring op te doen bij bedrijven. Daarnaast worden 1400 leerlingen op mbo- of vmbo-niveau door technische bedrijven op de werkvloer getraind om hun beroepsvaardigheden te verbeteren.

Omscholing

180 werkloze hoger opgeleiden krijgen de kans op omscholing naar een ict-beroep. In totaal is er voor de banenplannen in Nederland 600 miljoen euro beschikbaar. Werkgevers en werknemers moeten tenminste hetzelfde bedrag bijleggen. Tot nu toe zijn er uit meer dan honderd sectoren aanvragen binnengekomen.