“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Stijging discriminatie op arbeidsmarkt

16 apr, 2014 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Discriminatie op de arbeidsmarkt heeft een explosieve stijging gemaakt van 75 procent ten opzichte van 2012. Het College voor de Rechten van de Mens geeft aan vorig jaar meer vragen te hebben gekregen over discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het verschenen jaarverslag over 2013.

Discriminatie en zwangerschap

Volgens de organisatie is discriminatie op de arbeidsmarkt een groot probleem. De drie belangrijkste gronden waarop mensen worden uitgesloten zijn geslacht, handicap of chronische ziekte en leeftijd. Ook afkomst speelt vaak een rol. Afgelopen jaar kwamen er ook veel vragen over zwangerschapsdiscriminatie binnen. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toegezegd dit voorjaar met maatregelen te komen om dit probleem aan te pakken.

Campagne

Doordat de stijging van discriminatie op de arbeidsmarkt, is het college een bewustwordingscampagne begonnen. Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 kwamen signalen binnen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen.

Discriminatie en bewustwording

Werkgevers en werknemers moeten zich meer bewust worden van wat discriminatie is.  Als je niet weet wat discriminatie inhoudt weet je ook niet of je zelf gediscrimineerd wordt of  dat je een andere discrimineert. De overheid speelt hierin een grote rol als het gaat om de naleving van mensenrechten. De overheid moet actief optreden tegen discriminatie. Iedereen heeft immers gelijke rechten. Minister Asscher kondigde onlangs aan dat hij binnenkort met een pakket aan maatregelen komt.

Juridische hulp

Heb je juridische hulp nodig op het gebied van discriminatie op het werk, of heb je andere vragen? Onze juridische medewerkers staan voor je klaar.