“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Dronken op het werk? Toch ontslagvergoeding

06 apr, 2018 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Een werknemer verscheen dronken op het werk en kreeg ontslag op staande voet. De man ging in verweer. Toch heeft de Hoge Raad nu besloten dat deze medewerker toch aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding.

Waarschuwing gehad

In 1991 kwam de man in dienst bij een bedrijf in Zoetermeer dat ironisch genoeg apparaatjes voor alcoholtests produceert. Hij werkte hier 40 uur per week als magazijnbeheerder. In de gedragsregels van het bedrijf werd duidelijk gesteld dat dronken of stoned op het werk verschijnen niet wordt getolereerd. In 2015 ging het mis. Er hing een duidelijke dranklucht om de man heen toen hij op het werk aan kwam. Hij kreeg een waarschuwing. Toch gebeurde het in 2016 opnieuw. Hij verscheen dronken op het werk en werd op staande voet ontslagen.

Aanspraak op ontslagvergoeding

De magazijnmedewerker was het hier niet mee eens. Het is altijd mogelijk je ontslag op staande voet aan te vechten. Dit deed de medewerker dan ook. Hij stapte naar de rechter. Hij was van mening dat er geen dringende reden zou zijn voor ontslag en eiste een ontslagvergoeding. De kantonrechter ging hier niet in mee, maar meneer besloot het hoger op te zoeken. De Hoge Raad boog zich over de zaak. Zij oordeelden dat het dronken op het werk verschijnen wel een reden is voor ontslag. Toch is het de vraag in hoeverre de dronkenschap verwijtbaar is. Verslaving wordt immers ook vaak bestempeld als ziekte. Daarom is het ontslag maar deels verwijtbaar. Om deze reden zou de man toch aanspraak kunnen maken op een ontslagvergoeding. In de volksmond wordt dit ook wel een oprotpremie genoemd. De zaak wordt nu terug verwezen naar het gerechtshof.

Krijg jij een ontslagvergoeding en wil je weten hoe je deze het beste kunt gebruiken? Er zijn een paar mogelijkheden om gebruik te maken van een fiscaal voordeel.