“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kwart werknemers bezorgd om baan

27 sep, 2013 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

De crisis heeft veel impact in Nederland. Ruim een kwart van de werknemers maakte zich vorig jaar zorgen over hun baan. Dat is aardig wat meer dan de 16,4 procent in 2007. Alleen in 2010, toen de werkloosheid wat afnam, werd de trend van groeiende baanonzekerheid even onderbroken. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2011, die eind vorig jaar is uitgevoerd door TNO en CBS.

Over het algemeen zijn mannen onzekerder over hun arbeidspositie dan vrouwen. Vorig jaar maakte maar liefst een op de vier mannen zich zorgen. Bij de vrouwen was dit een op de vijf. De oorzaak in dit verschil ligt mogelijk in de sectoren waarin mannen werkzaam zijn. Zo werken er in de bouw veel mannen. Dit is een sector die zwaar getroffen wordt door de crisis.

De Cijfers

In 2011 was de meerderheid van de 7,1 miljoen werknemers man (53 procent). De gemiddelde leeftijd van het personeel in Nederland bedroeg toen 40 jaar.  Een derde van de werknemers heeft een opleiding op hbo- of universitair niveau. Ruim vier op de tien hebben een havo- of mbo-diploma. Een kwart zit op vmbo-niveau of lager.

Een op de vijf van de werknemers heeft geen vaste aanstelling. 37 procent werkt in deeltijd (minder dan 32 uur per week). Een kwart doet regelmatig avond- en nachtwerk en 27 procent werkt structureel over. De gemiddelde reistijd van en naar het werk is 52 minuten per dag en 16 procent van de werknemers doet aan telewerken thuis.

Thuiswerken

Het aantal mensen dat thuis werkt neemt gestaag toe.  Dit komt doordat mensen die vast telewerken, meer uren maken. Maar ook doen de andere werknemers vaker iets thuis voor de baas.

In 2011 werkte in totaal 28 procent van de werknemers minimaal een uur per week thuis, tegen 25 procent in 2005. Tegelijkertijd wordt de werkweek in Nederland steeds korter: gemiddeld 30,3 uur per week in 2011, tegen 31,8 uur per week in 2007.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim lag in 2011 gemiddeld op 4,3 procent. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2009. Toen waren werknemers gemiddeld precies 4 dagen van elke 100 werkdagen ziek. Klachten over een burn-out blijven ongeveer gelijk.

Gemiddeld genomen heeft 12,8 procent gevoelens van emotionele uitputting door het werk; traditioneel komt dit het meest voor in het onderwijs en goede tweede is de zorg.