“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Vanaf begin 2016 zijn werkgevers verplicht om loonstrookjes begrijpelijk te maken voor hun personeel. Nu blijkt echter dat heel wat loonstrookjes wemelen van de fouten. Ook zijn de meeste loonstrookjes er echt niet duidelijker op geworden.

Zelf goed opletten

Het is belangrijk om de loonstrook zelf goed in de gaten te houden. Het komt regelmatig voor dat overuren worden vergeten of dat bijvoorbeeld het verkeerde belastingtarief wordt gehanteerd. Volgens Erik de Jong, directeur van salarisadministrateur Timeflex, denken veel mensen dat een foutje op de loonstrook later wel weer wordt rechtgetrokken door de Belastingdienst. “Hier kun je beter niet blindelings vanuit gaan. De Belastingdienst ziet ook wel eens fouten over het hoofd, daarnaast zijn er veel fouten die de Belastingdienst zelf niet kan controleren”, zo zegt De Jong. Het gaat dan om bijvoorbeeld overuren, vergoedingen en declaraties. Dit zijn afspraken tussen werknemer en werkgever, waar de Belastingdienst geen zicht op heeft.

Te ingewikkeld

Als je je loonstrookje niet controleert neem je dus een risico. Helaas begrijpen de meeste mensen helemaal niets van hun loonstrook. Is je loonstrookje zo complex dat er geen touw aan vast valt te knopen, dan kun je deze ook niet controleren. Volgens Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV Vakmensen staan er op de gemiddelde loonstrook nog altijd tal van ingewikkelde afkortingen, zonder toelichting. “Zo heb je er weinig aan”. Het gevolg hiervan is dat steeds minder mensen überhaupt de moeite nemen hun loonstrook te bekijken. Fouten worden daardoor laat of helemaal niet gecorrigeerd.

Horeca en beroepsgoederenvervoer

In twee sectoren zijn de problemen extra groot: het beroepsgoederenvervoer en de horeca. In de loonstrookjes van deze sectoren wemelt het van de fouten. Daarom heeft CNV Vakmensen zo’n anderhalf jaar geleden een app gelanceerd, waarmee chauffeurs zelf hun onkostenvergoeding kunnen berekenen. In 30 procent van de gevallen klopt deze namelijk niet. Voor mensen in de horeca heeft het CNV een meldpunt geopend waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. “Hieruit blijkt dat werkgevers het regelmatig niet zo nauw nemen met de regels. Werknemers krijgen te weinig salaris en krijgen hun geld deels zwart uitbetaald”, zo zegt Fortuin.

Te veel veranderingen

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland zit het probleem in de fiscale wijzigingen die jaarlijks worden doorgevoerd. Hierdoor hebben salarisverwerkers niet altijd de juiste cijfers in hun systeem. Vooral in januari kan het verkeerd gaan. Dus let goed op!