“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ongewenst gedrag onder collega’s

14 nov, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Ongewenst gedrag onder collega’s komt nog best veel voor. Een op de zes werknemers zegt wel eens te maken te hebben gehad met ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevenden.

Enquête

Dit blijkt uit een enquête van TNO. Bij het onderzoek ging het om pesten, intimidatie, seksuele intimidatie, geweld en discriminatie. Bijna een kwart van de respondenten was slachtoffer van ongewenst gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of andere buitenstaanders. Ook ongewenst gedrag op de werkvloer komt veel voor en is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim.

Werksfeer

Ongewenst gedrag gaat uiteindelijk ten koste van de werksfeer. Natuurlijk moet je af en toe een grapje kunnen maken. Maar op het moment dat anderen hier last van krijgen gaat het te ver. Werknemers zouden dit zelf moeten kunnen aanvoelen, maar is dit niet het geval, dan is het aan de werkgever om in te grijpen. Hierbij kan het gaan om pestgedrag, het negeren van een bepaalde collega, te veel seksueel getinte grappen of asociaal gedrag.

Ziekmelden

De sfeer op het werk is erg belangrijk. Ontstaat er veel stress door ongewenst gedrag van een collega of een leidinggevende dan kan dit ervoor zorgen dat mensen langdurig thuis komen te zitten. Dit brengt vervolgens voor de werkgever weer heel wat kosten met zich mee. Een goede reden om de sfeer op de werkvloer goed in de gaten te houden en bespreekbaar te maken.