“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Na ontslag met sociaal plan sneller aan het werk

02 sep, 2016 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Werknemers die worden ontslagen terwijl er een sociaal plan en een goede afvloeiingsregeling is vinden sneller een nieuwe baan, dan werknemers die niet worden ondersteund door een sociaal plan. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau naar het effect van een sociaal plan op de werkloosheidsduur en baankwaliteit.

11,6 procent van de werkzoekenden met een sociaal plan vindt direct weer een baan. Dit tegen 10,4 procent van de werkzoekenden zonder sociaal plan. Het is echter wel zo dat werkzoekenden met een sociaal plan langer werkloos blijven als het ze niet direct lukt om een baan te vinden.  Van de mensen zonder sociaal plan vindt 52,1 procent binnen 6 maanden een baan. Van de mensen met een sociaal plan gaat 49,7 procent binnen een half jaar weer aan de slag.

Transitievergoeding bij sociaal plan

Werknemers die bij het ontslag een transitievergoeding ontvangen, nemen vaak meer tijd om een andere baan te zoeken. Dit kan ook weer invloed hebben op de duur van de werkloosheid. Een transitievergoeding zorgt er ook voor dat mensen minder verdienen bij hun nieuwe werkgever, omdat zij er bijvoorbeeld voor kiezen om minder uren te werken.