Het aantal flexwerkers blijft groeien. In Nederland worden steeds minder vaste contracten gegeven. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt dit door het beleid van de afgelopen kabinetten.
Directeur van het CPB Laura van Geest geeft aan:”Dat het vaste contract op zijn retour is, komt niet doordat mensen geen vast contract willen. In het buitenland zien we deze trend niet. Het is ook niet tijdelijk. Het lijkt dus echt beleid te zijn”.
Flexwerkers
Voor werkgevers is het vaak goedkoper en gemakkelijker om werknemers een tijdelijk contract te geven of om een zzp’er in te huren. Vaste contracten worden liever niet gegeven. Hierdoor stijgt het aantal flexwerkers en zzp’ers in Nederland al enige tijd. Tachtig procent van de mensen die een flexcontract hebben willen zelf liever een vast contract. De keuze voor een tijdelijk contract is dus vooral een keuze van de werkgevers. “Flexwerkers zijn soms minder goed beschermd qua sociale zekerheid. Hun pensioenen zijn vaak minder goed geregeld en ze kunnen minder makkelijk een hypotheek krijgen. De trend slaat vooral neer bij mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt. De vraag is of je dat echt wil”, aldus Van Geest.
Verkiezingen
Volgens het CPB zou het stijgen van het aantal flexwerkers een belangrijk thema moeten worden bij de volgende verkiezingen. “De feiten liggen er, de trend is er. En als het je niet beval, dan is dit het moment om er iets aan te doen”, zo zegt Van Geest.