“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Flexwerkers minder loon dan vaste werknemers

11 nov, 2016 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met cijfers over het verschil in loon tussen flexwerkers en vaste werknemers. Het blijkt dat flexwerkers nog geen twee vijfde verdienen van wat vaste werknemers krijgen.

Oproep- en invalkrachten

De groep oproep- en invalkrachten valt nog iets extra op . Zij verdienen gemiddeld slechts een vijfde van het inkomen van een vaste kracht in dezelfde functie. In deze groep zitten veel scholieren en studenten. De oorzaak van het grote verschil in inkomen is de arbeidsduur. Oproep- en invalkrachten maken meestal weinig uren. Zij zijn vaak actief in de horeca en detailhandel, bedrijfstakken waar relatief weinig wordt verdiend.

Andere flexwerkers verdienen meestal iets meer, maar uiteindelijk trekken ze altijd aan het kortste eind in vergelijking met vaste krachten. Gemiddeld ligt het bruto-inkomen van flexwerkers op 19.000 euro.

Vast contract

De flexwerkers die het meest verdienen zijn diegenen die uitzicht hebben op een vast contract. Zij zitten gemiddeld op 72 procent van wat vast personeel betaald krijgt.

Zorgelijk

Vakbond CNV noemt de cijfers: “Niet verrassend, maar zeker zorgelijk”. “Het doorgeschoten aantal flexbanen in ons land wordt veroorzaakt door deze lage loonkosten. Flexwerkers zijn simpelweg goedkoper voor de werkgever”, aldus de CNV.