Onderzoek liegt er niet om: een powernap tijdens je werk is goed voor de productiviteit en zelfs voor de sfeer. Toch hangt er in veel Westerse landen een taboe op. Een powernap wordt hier gezien als iets voor kleine kinderen en ouderen. Bijzonder want in landen als Japan is het heel gewoon.

Slapende werknemers in Japan

In Japan is het doodgewoon een dutje tussen de middag op werk. Westerse medewerkers die daar op kantoor komen staan vaak verbaasd te kijken. Mensen doen een dutje aan hun bureau. Soms met een kussen en soms op hun tas. Voor de echte diehards zijn op kantoren en in cafés zelfs hokjes te vinden waar je staan kunt slapen, om een diepe slaap te voorkomen. Het is daar heel normaal. Na het dutje gaat men weer over tot de orde van de dag.

Dutje is gezond

De voordelen van een powernap worden keer op keer bewezen. Een powernap verbetert het korte termijn geheugen en de alertheid. Daarnaast is het goed voor de productiviteit en je kunt beter oplossingsgericht denken. Op de lange termijn draagt het bij aan de fysieke en mentale gezondheid. Het blijkt zelfs je brein te vertragen tegen veroudering. En: niet moe, betekent dat je humeur gezelliger is!

Tips bij een powernap

Steeds meer bedrijven zien het voordeel er dus van. Als je op werk een powernap mag doen is het advies: rust bewust! Het beste is om tussen 13.00-15.00 een powernap te doen en deze niet te lang te maken. Tussen 10 à 20 minuten is perfect. Voorkom diepe slaap. Zorg daarom voor een niet te comfortabele omgeving.