“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Door een nieuwe rekenmethode krijgen veel flexwerkers en herintreders die werkloos raken minder WW-uitkering dan waarop ze recht hebben. De uitkering is stukken lager geworden en dit kan oplopen tot duizend euro per maand. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken heeft in november besloten tot reparatie. Het UWV moet dit uitvoeren. Echter het UWV verwacht pas per 1 april 2017 dit te kunnen toepassen. Dit betekend dat gedupeerden lang op hun geld moeten wachten, maar ook dat flexwerkers of herintreders die de komende maanden werkloos raken gedupeerd kunnen raken.

Tijdrovende klus

Het UWV geeft aan dat ze meer dan 60.000 gevallen handmatig moeten afwikkelen. Een risicovol en tijdrovende klus volgens UWV-voorzitter Bruno Bruins. Door de grote vertraging zullen sommige mensen in grote problemen komen. Zij ontvangen een lange tijd minder geld en kunnen dit gat moeilijk overbruggen.

Rechtszaak

In april heeft de rechter geoordeeld dat het UWV eerder moet gaan uitkeren. Het UWV is hiertegen in hoger beroep gegaan. Het betreft een groep die ingewikkeld is voor de automatiseringssystemen. Deze mensen krijgen deels de oude WW en deels de WW via de nieuwe berekening. Het UWV moet alles handmatig herstellen en dit is een tijdrovende klus. UWV-voorzitter Bruins vindt het ook erg vervelend. Hij had gehoopt dat de minister voor een eenvoudigere oplossing zou kiezen. Hij verwacht dat de gedupeerden de herberekening die plaatsvindt na 1 april 2017 niet zullen begrijpen. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk leiden tot veel vragen en klachten richting het UWV.

Op het gebied van de WW-uitkering is veel veranderd. Bekijk onze pagina meest gestelde vragen over de WW-uitkering om weer helemaal op de hoogte te zijn!