“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Druk werkgever bij vaststellingsovereenkomst ontslag

21 nov, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Op het moment dat een werkgever met een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst komt word je als werknemer hier vaak door overvallen. Het einde van jouw dienstverband kan een shock zijn. Meestal zie je het niet helemaal aankomen en schuiven ze, op het moment dat je het niet verwacht, de overeenkomst onder je neus. Pure tactiek. Door je te overdonderen probeert de werkgever je snel een handtekening te ontfutselen. Teken nooit meteen, maar neem de vaststellingsovereenkomst in ontvangst en geef aan dat je er nog wel op terug zult komen. Zoek vervolgens altijd hulp van een specialist en laat jouw ontslagvoorstel controleren.

Onder druk vaststellingsovereenkomst ontslag

Teken nooit direct de vaststellingsovereenkomst bij ontslag. Geef aan dat je er eerst over na wilt denken. De werkgever zal dit waarschijnlijk niet leuk vinden. Het liefst hebben zij zo snel mogelijk een handtekening om alles zo snel en goedkoop mogelijk af te wikkelen. Het kan dan ook gebeuren dat ze je op een andere manier onder druk proberen te zetten. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door aan te geven dat ze anders het voorstel intrekken of bijvoorbeeld dreigen met de rechter of ontslag op staande voet. Dit soort dreigementen blijven meestal ook alleen maar dreigementen. Als ze je op staande voet hadden kunnen ontslaan, dan hadden ze dat direct moeten doen. En de gang naar de rechter is voor werkgevers niet alleen heel duur, maar ook erg onvoorspelbaar. Trek je hier dan ook niet teveel van aan en neem de tijd die je nodig hebt om je in het voorstel te verdiepen.

Mooie praatjes werkgever

Let ook goed op dat je krijgt waar je recht op hebt. Sommige werkgever hebben de neiging om het ontslagvoorstel mooier te laten lijken dan het is. “Als je nu tekent, dan krijg je nog een maand mee”, is een kreet die wij vaak horen. Deze maand valt onder de wettelijke opzegtermijn en moet dus sowieso altijd uitbetaald worden. Een sigaar uit eigen doos dus. Naast deze wettelijke opzegtermijn heb je waarschijnlijk ook nog recht op een ontslagvergoeding.

Vakantiedagen en ontslag

De vakantiedagen die je nog hebt staan moeten eigenlijk gewoon worden uitbetaald. Soms wil een werkgever wel eens aangeven dat je tijdens je opzegtermijn je dagen maar op moet nemen. Dit is niet verplicht. Gebruikelijker is het als de werkgever je vrijstelt van arbeid met behoudt van loon. Als de werkgever je niet meer op de werkvloer wil zien, dan is dat geen probleem. Maar het is niet de bedoeling dat je hier je vakantiedagen aan kwijt bent.

Hulp bij vaststellingsovereenkomst ontslag

Heb je een vaststellingsovereenkomst gekregen van de werkgever en wil je samen met een juridisch adviseur bekijken of je krijgt waar je recht op hebt? Neem dan even contact met ons op. Onze juridische adviseurs zitten klaar om vrijblijvend je vragen te beantwoorden.