“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werkgevers niet blij met ontslagvergoeding

27 jan, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

De transitievergoeding (ook wel ontslagvergoeding genoemd) zoals die nu bestaat, moet op de schop. Dat vinden werkgevers. Zij zijn van mening dat de vergoeding voortaan gericht moet worden ingezet voor opleidingen om de betreffende werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Op dit moment is dat niet verplicht. Je mag de transitievergoeding gebruiken zoals jij dat wil. Fiscaal heeft dit wel wat haken en ogen.

Het uiteindelijke doel is dat werkenden steeds meer zelf de regie over hun loopbaan in handen hebben. Werkgevers gaan dit jaar met de vakbonden om tafel om hier afspraken over te maken.

Loopbaan-apk

Ook is er een voorstel om periodiek voor werknemers vast te stellen hoe sterk hun positie op de arbeidsmarkt is en waar de aandachtspunten liggen. Die aandachtspunten kunnen vervolgens worden aangepakt met bijvoorbeeld bijscholing. Deze periodieke keuring staat beter bekend als de loopbaan-apk.

Keuzebudgetten

Daarnaast willen werkgevers ook dat de arbeidsvoorwaarden minder gaan afhangen van leeftijd en dienstjaren. Maatregelen voor bepaalde groepen werknemers, bijvoorbeeld extra vrije dagen voor ouderen, zouden in de toekomst kunnen worden omgeruild voor persoonlijke keuzebudgetten.

Onregelmatigheidstoeslagen

Ook de onregelmatigheidstoeslagen moeten volgens werkgevers onder de loep worden genomen. We gaan steeds meer naar een 24-uurs economie, waardoor werkzaamheden steeds verder verspreid over de dag plaatsvinden, zo zeggen ondernemers.

De vakbond

Vakbond FNV prikt aardig door de voorstellen van de werkgevers heen. “Op alle manieren wordt geprobeerd om de verantwoordelijkheid af te schuiven op de werknemers en goedkoper uit te zijn”, aldus het FNV. De vakbond kan zich niet vinden in het idee van de werkgevers omtrent de ontslagvergoeding. In de volksmond wordt het ook wel eens oprotpremie genoemd. “De werkgevers willen de transitievergoeding het liefst vervangen door een rugzakje met scholingsgeld, waar werknemers zelf verantwoordelijk voor zijn. Het doel is mensen makkelijker aan de kant schuiven als hen dat uitkomt. Hier is sprake van visieloze individualisering”.