“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minder ontslagvergoeding door nieuwe kantonrechtersformule

27 sep, 2011 | Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

In steeds meer sociale plannen bij een faillissement wordt de nieuwe kantonrechtersformule (abc-formule) gehanteerd. Werknemers krijgen door deze formule een lagere ontslagvergoeding (in de volksmond ook wel oprotpremie genoemd).

Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN in 72 sociale plannen die in het afgelopen jaar zijn afgesproken.

In de afgelopen twaalf maanden werd in iets meer dan de helft van de sociale plannen de nieuwe formule gehanteerd. In 2009, het jaar dat de nieuwe formule om de ontslagvergoeding te berekenen werd ingevoerd, was dit nog maar in een kwart van de plannen het geval.

Dienstjaren

Met de kantonrechtersformule wordt de ontslagvergoeding berekend, op basis van dienstjaren en leeftijd. In de nieuwe formule tellen niet alle dienstjaren even zwaar mee.

Vakcentrale FNV heeft altijd geageerd tegen de nieuwe formule waardoor een ontslagen werknemer minder geld meekrijgt. “Het lukt de bonden niet meer het gebruik hiervan tegen te houden,” licht een woordvoerder toe, “maar wij betreuren het gebruik ervan nog altijd zeer.”

De AWVN is blij met het gestegen gebruik. “Omdat kantonrechters in individuele ontslagzaken hun eigen nieuwe formule toepassen, leidt gebruik van de oude formule in sociale plannen tot een niet-uitlegbare rechtsongelijkheid voor werknemers.”

Vertrekstimuleringsregeling

De AWVN stelde daarnaast vast dat in bijna tweederde van de sociale plannen een vertrekstimuleringsregeling wordt opgenomen. Als een werknemer daar gebruik van maakt, zie hij of zij af van het sociale plan.

In 49 van de 72 onderzocht plannen werd interne herplaatsing geregeld, externe plaatsing werd in alle landen op één plan geregeld. Volgens de werkgeversorganisatie nemen de werkgevers een groot deel van de kosten van deze regelingen voor hun rekening.

Bron: rechtennieuws.nl